Kijk jij wel eens naar de ontlasting van je hond? En dan bedoel ik, kijk je echt goed naar de ontlasting? Als ik de honden aan het uitlaten ben en ik moet de ontlasting opruimen kijk ik er altijd even goed naar. De drol kan mij namelijk veel informatie geven over de gezondheid, vertering en gesteldheid van mijn hond.

Een drol is niet zomaar een drol. Waar let ik op:

  • Welke kleur heeft het?
  • Wat is de structuur?
  • Wat is de hoeveelheid?
  • Wat is de frequentie?
  • Wisselt de ontlasting in de loop van de dag?
  • Welke geur heeft het?

Uit deze informatie kun je dus halen hoe je hond de voeding verteerd, wat er eventueel emotioneel aan de hand is, geeft je informatie over de gezondheid van je hond en of er eventueel aanpassingen in soort voer moet komen.  Waardevolle informatie dus.

Maar wat is dan een goede ontlasting?
Bij een gezonde spijsvertering werken de darmen, lever en de alvleesklier goed samen om de voeding te kunnen verteren. Als je je hond het juiste voer geeft, heeft dit invloed op de ontlasting. Zo worden bij het juiste voer de voedingsstoffen opgenomen die je hond nodig heeft en zal hij minder ontlasting uitscheiden. Een gezonde ontlasting heeft een (donker) bruine kleur, is makkelijk op te pakken en heeft geen extreme geur. Daarnaast is gemiddeld de frequentie van 2x per dag poepen voor een hond normaal.

Waar let je op dan?
Allereerst kijk ik naar de hoeveelheid en de structuur. Bij veel ontlasting kan het zo zijn dat de hond teveel voeding krijgt of de voeding niet kan verteren of dat er teveel bijproducten in de voeding zit die je hond niet kan opnemen.

Zachte ontlasting wordt ook wel diarree genoemd. Dit is niet alleen de waterige ontlasting, maar eigenlijk alles wat zachter is dan een gezonde ontlasting. Je hond kan zachte ontlasting hebben omdat hij stress ervaart, teveel snoepjes, teveel sneeuw of water binnen heeft gekregen. Maar het kan ook zijn dat hij een ontsteking, een bacteriële infectie of wormen heeft.

Harde ontlasting kan komen door teveel bot, of teveel vezels in de voeding. Vezels onttrekken vocht waardoor de ontlasting harder wordt.

Het volgende wat ik bekijk is de kleur. De kleur wordt bepaald door het soort voeding, de darmen, lever en alvleesklier. De ontlasting kan dus verschillende kleuren hebben. Heeft je hond bijvoorbeeld veel snoepjes gegeten met een bepaalde kleurstof, dan is het logisch dat de ontlasting ook deze kleur aanneemt.

Enkele andere voorkomende kleuren van ontlasting zijn:

  • Lichte kleur: Vaak komt dit door voeding gebaseerd op rijst en die niet goed verteerd kan worden door de hond
  • Witte kleur: Er kunnen veel vetten in de voeding zitten die je hond niet kan verteren of je hond kan teveel kauw (botten) hebben gegeten.
  • Gele ontlasting: kan ontstaan door melkproducten
  • Groene ontlasting: kan ontstaan door teveel gras eten
  • Oranje ontlasting: kan voorkomen bij ernstig zieke honden, door de verhoogde afbraak van bloedcellen en gal. Bij twijfel, neem contact op met de dierenarts.
  • Bruin met rood: het rode kan bloed in de ontlasting zijn. Het kan zijn dat een bloedvaatje is gescheurd door te hard persen, maar kan ook iets anders zijn. Bij twijfel, neem contact op met de dierenarts.
  • Grijze ontlasting: kan voorkomen bij honden met een alvleesklier of gal probleem.
  • Zwarte ontlasting: Dit kan komen door een interne bloeding. Neem bij zwarte ontlasting altijd contact op met de dierenarts.

Ben ik nou de hele dag bezig met de ontlasting van onze honden? Nee zeker niet, maar de ontlasting zegt wel veel over de gezondheid van je hond. Daarnaast is er ook een relatie tussen de darmen en de hersenen en dit zegt weer wat over hoe mijn hond zich gedraagt.

Kortom, een drol zegt meer dan je denkt!